Sekretem dobrego włoskiego
risotto jest oczywiście ryż. Jeżeli zatem planujemy przygotowanie tego dania w
perfekcyjny sposób, musimy zadbać, by posiadany przez nas ryż był jak
najlepszej jakości. Mamy dostęp do włoskiego ryżu? Tym lepiej! On nada się
tutaj najlepiej. Samo risotto można przyrządzić w sposób bardzo łatwy i szybki
– wcale nie trzeba posiadać wielkich umiejętności.
Składniki
- Dwie cebule
- Ryż (jak najlepszy)
- 1 szklanka białego wina
- ¼ masła
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
- bazylia
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności kroimy
naszą cebulkę i umieszczamy ją na patelni skroplonej odrobiną oliwy z oliwek z
dodatkiem niewielkiej ilości masła. Gdy uzyskamy odpowiednią miękkość, dodajemy
do niej ryż i podsmażamy go, stale mieszając. Dodajemy teraz kostkę rosołową, a
stale mieszając możemy dolać jedną szklankę białego wina. Gdy ryż będzie już
miękki, wcieramy do niego sporo parmezanu (jego ilość zależy od naszych
upodobań) i dodajemy łyżkę masła. Formujemy kształt babki (na przykład
umieszczając całość w specjalnej formie), wyjmujemy i dekorujemy różnego
rodzaju ziołami (polecana jest tutaj bazylia). Przyprawiamy pieprzem.
Uwielbiam takie proste risotto. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Prawdziwe comfort food :)
OdpowiedzUsuń