sobota, 1 lutego 2014

Przepis na proste risotto



Sekretem dobrego włoskiego risotto jest oczywiście ryż. Jeżeli zatem planujemy przygotowanie tego dania w perfekcyjny sposób, musimy zadbać, by posiadany przez nas ryż był jak najlepszej jakości. Mamy dostęp do włoskiego ryżu? Tym lepiej! On nada się tutaj najlepiej. Samo risotto można przyrządzić w sposób bardzo łatwy i szybki – wcale nie trzeba posiadać wielkich umiejętności. 

Składniki

  • Dwie cebule
  • Ryż (jak najlepszy)
  • 1 szklanka białego wina
  • ¼ masła
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan
  • bazylia

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności kroimy naszą cebulkę i umieszczamy ją na patelni skroplonej odrobiną oliwy z oliwek z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Gdy uzyskamy odpowiednią miękkość, dodajemy do niej ryż i podsmażamy go, stale mieszając. Dodajemy teraz kostkę rosołową, a stale mieszając możemy dolać jedną szklankę białego wina. Gdy ryż będzie już miękki, wcieramy do niego sporo parmezanu (jego ilość zależy od naszych upodobań) i dodajemy łyżkę masła. Formujemy kształt babki (na przykład umieszczając całość w specjalnej formie), wyjmujemy i dekorujemy różnego rodzaju ziołami (polecana jest tutaj bazylia). Przyprawiamy pieprzem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie proste risotto. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Prawdziwe comfort food :)

    OdpowiedzUsuń