niedziela, 23 lutego 2014

Jajecznica po meksykańsku



Choć jajecznica należy do najbardziej tradycyjnych, najprostszych i najszybszych w przygotowaniu dań, ja często lubię ją przygotowywać w mniej tradycyjnym stylu – tak właśnie narodziła się moja jajecznica meksykańska. Nazwa wzięła się głównie z dodatków, bo sama potrawa raczej się z Meksyku nie wywodzi. Zapraszam do spróbowania.

Składniki (dla jednej porcji)

  • 2 jajka
  • ½ papryki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 3 plastry szynki
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • Masło do posmarowania patelni
  • Sól i pieprz
  • Szczypta chili


Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim naszą cebulkę, dodając szynkę. W misce wbijamy jajka, które roztrzepujemy – w międzyczasie do patelni dorzucamy paprykę i kukurydzę i całość przyprawiamy. Wlewamy jajka i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji – następnie dodajemy ser żółty, najlepiej pokrojony w kostkę (podobnie, jak szynka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz