Jako że
uwielbiam makaron, a nie jest on do końca zdrowy (a na pewno jest tuczący!),
często postanawiam uzupełnić go o składniki odżywcze dodając produkty
najzdrowsze z możliwych. Tak oto powstał pomysł na poniższe danie, łączące w
sobie niezapomniany smak makaronu ze zdrowiem pochodzącym z brokułów i orzechów
(w postaci masła orzechowego). Polecam wszystkim przygotowanie tego dania – ja
nie mogę się z nim rozstać.
Składniki
1 brokuł
3 łyżki
oliwy
4 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
płatków chili
1 szklanka
wody
sok z ½
cytryny
3 łyżki sosu
sojowego
2 łyżki
masła orzechowego
makaron spaghetti
korzeń imbiru (około 2 cm)
Przygotowanie
Kroimy nasz brokuł (najlepiej n atak zwane
różyczki), w międzyczasie rozgrzewając na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek
obieramy i kroimy na cienkie plastry, a następnie smażymy na patelni – po
chwili dodajemy do niego brokuł, starając się ładnie wymieszać. Dodajemy pół
szklanki wody, 1 łyżkę sosu sojowego i płatki chili. Przykrywamy patelnię i
dusimy, aż brokuł nabierze odpowiedniej miękkości. Dodajemy sok z cytryny
(połówki) i mieszamy.
Do garnka wlewamy pozostałą oliwę, a
następnie smażymy na niej korzeń imbiru. Dodajemy masło orzechowe, pozostałą
wodę i sos sojowy, ładnie mieszamy, by uzyskać sos. Gotujemy makaron i polewamy
go naszym sosem oraz brokułami. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz