niedziela, 26 stycznia 2014

Makaron, brokuły i sos orzechowy



Jako że uwielbiam makaron, a nie jest on do końca zdrowy (a na pewno jest tuczący!), często postanawiam uzupełnić go o składniki odżywcze dodając produkty najzdrowsze z możliwych. Tak oto powstał pomysł na poniższe danie, łączące w sobie niezapomniany smak makaronu ze zdrowiem pochodzącym z brokułów i orzechów (w postaci masła orzechowego). Polecam wszystkim przygotowanie tego dania – ja nie mogę się z nim rozstać.
 
Składniki
1 brokuł
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 szklanka wody
sok z ½ cytryny
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
makaron spaghetti
korzeń imbiru (około 2 cm)

Przygotowanie
Kroimy nasz brokuł (najlepiej n atak zwane różyczki), w międzyczasie rozgrzewając na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plastry, a następnie smażymy na patelni – po chwili dodajemy do niego brokuł, starając się ładnie wymieszać. Dodajemy pół szklanki wody, 1 łyżkę sosu sojowego i płatki chili. Przykrywamy patelnię i dusimy, aż brokuł nabierze odpowiedniej miękkości. Dodajemy sok z cytryny (połówki) i mieszamy.

Do garnka wlewamy pozostałą oliwę, a następnie smażymy na niej korzeń imbiru. Dodajemy masło orzechowe, pozostałą wodę i sos sojowy, ładnie mieszamy, by uzyskać sos. Gotujemy makaron i polewamy go naszym sosem oraz brokułami. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz