środa, 15 stycznia 2014

Sałatka z szynką i ananasem



Opisana w tym przepisie sałatka jest moim kołem ratunkowym – sprawdza się przy każdej okazji, na każdej imprezie. Nie wymaga dużo czasu, a smakuje wybornie i pasuje do wszystkiego.

Składniki

  • 1-2 selery
  • 1 puszka ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki pocięte w cienkie paski
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • 30 dag szynki (drobiowej)
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, majonez i pieprz

Wykonanie

Zajmujemy się jajkami – gotujemy je, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Następnie mieszamy je z marchwią, selerem i kukurydzą (odsączoną z zalewy). Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, również odsączonego z zalewy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podobnie jak szynkę i ogórki. Dodajemy wszystko do siebie, łącząc majonezem. Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy całość do lodówki na około godzinę. Tuż po tym możemy już się zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz