poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka Cobb



Wychodzę z założenia, że każde śniadanie w czasie naszego dnia powinno być inne, ciekawsze. Dziś postanowiłam zrobić coś z kurczakiem, ale niekoniecznie niezdrowego, a obfitującego w warzywa i zdrowe dodatki. Poniższa sałatka jest znana i lubiana na całym świecie – moją sympatię też zyskała niecodziennym, ale przepysznym smakiem.

Składniki

  • ½ pomidora
  • 1 plaster boczku (gruby)
  • 1/3 pierwsi kurczaka (plus zioła i przyprawy)
  • 1 jajko (ugotowane na półtwardo)
  • sałata
  • ser z niebieską pleśnią
  • 1 plasterek awokado
  • 1 plasterek czerwonej cebuli
  • Olej do smażenia
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pierś smarujemy olejem (jedną łyżką), a następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i paprykę oraz smażymy do uzyskania rumianego koloru. Odstawiamy na bok, a tymczasem kroimy w kostkę boczek i podsmażamy.
Sałatę rwiemy lub kroimy na drobne kawałki. Ser i awokado kroimy w kostkę, podobnie, jak pomidora. Jajko i cebulę przekrajamy na ćwierć, dodajemy plastry piersi z kurczaka. Możemy się zajadać od razu, bez potrzeby schładzania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz