Wychodzę z założenia, że każde śniadanie w
czasie naszego dnia powinno być inne, ciekawsze. Dziś postanowiłam zrobić coś z
kurczakiem, ale niekoniecznie niezdrowego, a obfitującego w warzywa i zdrowe
dodatki. Poniższa sałatka jest znana i lubiana na całym świecie – moją sympatię
też zyskała niecodziennym, ale przepysznym smakiem.
Składniki
- ½ pomidora
- 1 plaster boczku (gruby)
- 1/3 pierwsi kurczaka (plus zioła i przyprawy)
- 1 jajko (ugotowane na półtwardo)
- sałata
- ser z niebieską pleśnią
- 1 plasterek awokado
- 1 plasterek czerwonej cebuli
- Olej do smażenia
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pierś smarujemy olejem (jedną łyżką), a
następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i paprykę oraz smażymy
do uzyskania rumianego koloru. Odstawiamy na bok, a tymczasem kroimy w kostkę
boczek i podsmażamy.
Sałatę rwiemy lub kroimy na drobne kawałki.
Ser i awokado kroimy w kostkę, podobnie, jak pomidora. Jajko i cebulę
przekrajamy na ćwierć, dodajemy plastry piersi z kurczaka. Możemy się zajadać
od razu, bez potrzeby schładzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz