czwartek, 9 stycznia 2014

Przepis na muffinki marchewkowe



Dziś na śniadanie postanowiłam przygotować coś bardziej pracochłonnego, jednak wartego poświęconego czasu, bo przepysznego, a jako że posiadałam w lodówce kilka marchewek, od razu przyszły mi na myśl muffinki. Dzielę się przepisem i polecam – smakują wybornie.
 
Składniki

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki sodki oczyszczonej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie

Na samym początku zajmujemy się marchewkami – myjemy je, obieramy dokładnie i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Teraz możemy je połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz wszystkimi jajkami. To wszystko robimy w jednej misce.
Bierzemy drugi pojemnik i mieszamy w nim nasze pozostałe składniki. Dosypujemy do masy marchwiowej wszystkie pozostałe sypkie składniki, a całość dokładnie mieszamy, by uzyskała jednolitą konsystencję.

Nasze papilotki wypełniamy do około 2/3 wysokości (zwracając uwagę, że całość wyrośnie) i wstawiamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy aż do uzyskania odpowiedniego kolorytu, nie więcej niż pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz