Dziś na śniadanie postanowiłam przygotować
coś bardziej pracochłonnego, jednak wartego poświęconego czasu, bo
przepysznego, a jako że posiadałam w lodówce kilka marchewek, od razu przyszły
mi na myśl muffinki. Dzielę się przepisem i polecam – smakują wybornie.
Składniki
- 2-3 duże marchewki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- ½ łyżeczki sodki oczyszczonej
- 1 szklanka oleju
- 1 szczypta soli
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Na samym początku zajmujemy się marchewkami –
myjemy je, obieramy dokładnie i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Teraz
możemy je połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz wszystkimi jajkami.
To wszystko robimy w jednej misce.
Bierzemy drugi pojemnik i mieszamy w nim
nasze pozostałe składniki. Dosypujemy do masy marchwiowej wszystkie pozostałe
sypkie składniki, a całość dokładnie mieszamy, by uzyskała jednolitą
konsystencję.
Nasze papilotki wypełniamy do około 2/3
wysokości (zwracając uwagę, że całość wyrośnie) i wstawiamy do piekarnika,
który wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy aż do uzyskania
odpowiedniego kolorytu, nie więcej niż pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz