poniedziałek, 3 marca 2014

Przepis na Spaghetti Carbonara



Spaghetti to jedno z moich ulubionych dań obiadowych i choć wielkim przepychem nie zachwyca, często gości też na moich imprezach rodzinnych. Robię je w sposób tradycyjny, gdyż taki uważam za najpyszniejszy i po prostu najlepszy. Przygotowuje się je szybko, co stanowi jego zaletę – zobaczcie zresztą sami, przygotujcie sobie i zajadajcie się! 

Składniki


  • 300g makaronu długiego (do spaghetti)
  • 3 jajka
  • 80g parmezanu
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 100g boczku


Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od obrania naszej cebuli w jak najdrobniejszą kostkę. To samo robimy z boczkiem. Następnie bierzemy patelnię i podsmażamy go na niej, pod koniec dodając cebulę i smażąc aż przybierze odpowiedni kolor.

Bierzemy do ręki miskę i wbijamy do niej jajka, następnie roztrzepując je porządnie. Ścieramy ser na tarce z drobnymi oczkami, a następnie dodajemy go razem z pietruszką do jajek. Całość mieszamy dokładnie.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – następnie odcedzamy go i wkładamy go do garnka. Dokładamy do niego masę jajeczną oraz podsmażony boczek z cebulą. Całość możemy nieco podgrzać, jeśli ser nie zdąży się rozpuścić. Najlepiej smakuje na ciepło!

2 komentarze: