Aby przygotować swoją pizzę musiałam przebrnąć przez wiele
sposobów, obejrzeć sporo filmików oraz posłuchać kilku wykładów mojej mamy na
ten temat. Ale w końcu mi się udało – stworzyłam coś, co rozpłynęło mi się w
ustach. Poniżej publikuję mój przepis na ciasto – dodatki to w końcu kwestia
gustu i je zostawiam Wam (choć istnieje kilka oczywistych, jak sos pomidorowy –
ale to już sami dobierzcie do swoich upodobań).
Składniki
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
½ szklanki wody (przegotowanej, letniej)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
3-4g drożdży w proszku
2 łyżki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Bierzemy do ręki dużą miskę i wsypujemy do niej drożdże oraz
mąkę. Po ich dokładnym zmieszaniu dodajemy do całości olej, cukier i sól. Znów
mieszamy, a następnie dodajemy wodę (powoli, stopniowo) i wyrabiamy ciasto. Gdy
już powstanie jednolita kula, odstawiamy ją na bok pod przykrycie na jakieś pół
godziny. W międzyczasie możemy się zająć przygotowaniem dodatków na wierzch
pizzy.
Po upływie czasu i wyrośnięciu ciasta ugniatamy je na placek
grubości 3 cm, a następnie rozciągamy, tworząc okrągły kształt mieszczący się
na naszej blasze. Teraz całość wkładamy do piekarnika (przedtem, jeżeli mamy
taki zamiar, dodajemy sos pomidorowy, ser i podstawowe dodatki) rozgrzanego do
220 stopni.
Pieczemy maksymalnie pół godziny, w zależności od tego, jaka jest
moc naszego piekarnika. Po tym czasie możemy wyjąć pizzę i już się nią zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz